Parti bayramlaşmaları siyaset festivaline nasıl dönüştü?

Parti bayramlaşmaları siyaset festivaline nasıl dönüştü? Siyasi parti bayramlaşmaları, parti binaları dışına ne zaman, kim tarafından nasıl çıkarıldı? Bursa’ya özgü siyaset festivali görüntüsündeki Kültürpark parti bayramlaşmaları geleneği nasıl başladı?

Yıl 1981… Aylardan ağustos…

Yani, 12 Eylül darbesinin üzerinden 10 ay gibi bir süre geçmiş. Ülkeyi yöneten askeri hükümet siyasi faaliyetleri yasaklamış.

Böyle bir ortamda, ihtilal sonrası ilk Ramazan Bayramı kutlanacak…

O günlerde…

Turhan Tayan’ın sahibi olduğu Haber gazetesinde bir duyuru yayınlandı.

Tayan, ihtilal olduğunda Adalet Partisi’nin Bursa İl Başkanı idi. O bakımdan, siyasi faaliyetleri bilinen ve gözlenen bir kişi.

Ancak…

Ülke yönetiminde söz sahibi olan Milli Güvenlik Konseyi ve bu doğrultuda hükümet, siyasi faaliyetlere izin vermiyor. Siyasi buluşmaları bile yasaklıyor.

İşte, böyle bir ortamda Tayan’ın sahibi olduğu Haber gazetesindeki duyuruda şu çağrı yapılıyordu:

“Haber gazetesi okuyucularıyla bayramlaşma düzenlemiştir. Gazetenin okurlarıyla bayramlaşması falanca gün şu saatte Park Düğün Salonu’nda yapılacaktır.”

Gerçekten de alışkın olunmayan bir durumdu bu.

Çünkü…

O güne kadar hiçbir gazete okurlarıyla bayramlaşma programı düzenlememişti. Zaten, Haber gazetesinin de öncelikli niyeti okurlarıyla buluşmak falan değildi.

O duyuru,…

Siyasi faaliyetlerin yasaklandığı bir dönemde Adalet Partisi camiasını bir araya getirebilmek için yapılmış ince bir çağrıydı.

Nitekim…

Dönemin AP’lileri Atatürk Caddesi üzerinde, şimdilerde Vakıflar Bankası’nın bulunduğu Vakıf İşhanı’nın teras katında olan Park Düğün Salonu’na adeta koşarak gittiler.

Böylece…

12 Eylül öncesi partilerde yapılan bayramlaşmalar, dönemin zorunluluğu nedeniyle ilk kez parti dışına çıkmış oldu.

••••••••••

28 yıl önce Haber gazetesinin çağrısıyla ilk kez parti binası dışına çıkan Bursa siyasetinin bayramlaşması, Kültürpark’a da yine Turhan Tayan tarafından taşındı.

AP’den sonra bir ara, Büyük Türkiye Partisi’nin 1983’teki kuruluş çalışmaları nedeniyle siyasi yasaklı durumuna düşen Tayan, daha sonra 1988 yılında Doğru Yol Partisi’nin Bursa İl Başkanı olarak sorumluluk üstlendi.

O süreç…

Süleyman Demirel’in siyasi yasağının kalktığı, DYP’nin de siyasi tırmanışının başladığı süreçti.

Tayan göreve geldiğinde, yerel seçimlere bir yıl vardı ve ramazan ayıydı.

Deneyimli siyasetçi, işe partilileri bir araya getirecek iftar organizasyonuyla başladı. İftar için de, Kültürpark’taki üç mekanla birden anlaştı.

21 yıl önce, Özgen ve Göl çay bahçeleriyle Taylan düğün salonunda aynı anda gerçekleştirilen iftar daha sonra DYP geleneği haline dönüştü.

Hemen arkasından gelen Ramazan Bayramı ise, bir başka ilke sahne oldu.

Çünkü, dönemin DYP İl Başkanı olan Turhan Tayan 1988 yılı Ramazan Bayramı’nda partinin bayramlaşmasını Kültürpark’taki Göl Çay Bahçesi’nde yapmaya karar verdi.

Açıkça söylemek gerekirse…

İlk anda bu karara itiraz edenler oldu. İnsanların Kültürpark’taki bir çay bahçesine bayramlaşmaya gitmeyecekleri konuşuluyordu. Parti merkezinde bayramlaşmayı daha doğru bulanlar, bu sayede partililerin partiyle bütünleşeceğini savunuyorlardı.

Ama Tayan kararında direndi.

Partiler de Göl Çay Bahçesi’ne koşup geldiler. Dahası, parti binası içinde sıkışıp kalmaktan rahatsız olan partililer, rahat bir ortam sunan değişik mekanda bayramlaşma yapmaktan çok memnun oldular.

••••••••••

Üstelik…

Kültürpark’ta parti bayramlaşmasının arkası da geldi. DYP’yi, o dönemin iktidar partisi ANAP izledi. Onlar da, bayramlaşma yeri olarak Kültürpark’taki Özgen Çay Bahçesi’ni seçtiler.

Şimdilerde…

Partilerin büyşük çoğunluğuyla, siyasete odaklı kimi oluşumlar bayramlaşmalarını Kültürpark’ta yapıyorlar. Bu da yılların Kültürpak’ını bayramlarda siyaset parkı haline getiriyor.

Bu durumdan partililerin de memnun oldukları gözleniyor. Hem parti binalarına sıkışmaktan kurtuluyornlar, hem rapat ortamlarda çaylarını yudumlayıp, hatta hava güzel olduğunda bahçeye çıkarak bayramlaşıyorlar.

Sonuçta…

Kültürpark’ı herkes kabul edip benimsedi. Hatta, bizim Kültürpark sayesinde ortaya Türkiye için çok özel bir siyaset bayramlaşması modeli çıktı.

Bu da…

Bursa’ya özgü siyaset festivali görüntüsü oluşturdu.

Siyasetin ünlüleri Mustafa Bayrak yönetimlerinde yetişti

Hiç kuşku yok ki, Bursa siyasetinde özel bir yeri olan isimler listesinin ilk sıralarında Mustafa Bayrak gelir.

Açıkça söylemek gerekirse…

Doğru Yol Partisi’nin efsane Yıldırım İlçe Başkanı olarak tanınan ve kendine özgü siyaset tarzıyla dönemini unutulmaz kılan Bayrak’ın siyasette yerinin doldurulması çok zor görünüyor.

Gerçi…

Siyasetten elini çekmiş değil. Ama bir süredir her şeyi uzaktan izlemeyi tercih ediyor. Bazen de, deneyiminden yararlanmak isteyen genç siyasetçilere yol gösteriyor.

Çünkü…

Mustafa Bayrak, siyaset yaptığı Yıldırım’ın tüm mahalle ve sokaklarını avunun içi gibi biliyor, insanları yakından tanıyor.

DYP’ye Yıldırım’da tapusuyla parti binası kazandıran Mustafa Bayrak’ı çok özel kılan bir başka özellik daha var:

O, siyasette kıskançlığı bilmiyor.

Kimseye tuzak hazırlamadı, önünü kesmedi, yok etmeye çalışmadı. Tam aksine, paylaşmacı oldu ve siyasetçi yetişmesi için elinden geleni yaptı.

Nitekim…

DYP/DP’de siyaset yapan bugünün pek çok ünlü ismi, Bayrak yönetimlerinde yetişti.

Örneğin…

DP Genel İdare Kurulu Üyesi olan Mümin Ekici’nin başlangıç noktası, Mustafa Bayrak yönetimi. DYP Yıldırım’da ilçe başkanlığı yapan Cabbar Aşçıgil ve Şevket Burhan yine Bayrak yönetimlerinde çalıştı.

Yanı sıra…

Bugün adı il başkanlığı için geçen Ayhan Barışıcı, ilk döneminde Bayrak’ın yönetimindeydi ve belediye meclis üyeliği yaptı.

Merkez siyasetinin önemli isimlerinden Turgut Topçu da siyasete Bayrak’ın Gençlik Kolu Başkanı olarak başladı, daha sonra ilçe başkanı oldu.

Yine…

Esnaf Kefalet Kooperatifleri Birliği Başkanı ve aynı kurumun Türkiye Merkez Birliği’nde genel başkan yardımcısı olan Bahri Şarlı’nın, il yönetim kurulu üyeliği de yapan Çiçekçiler Odası Başkanı Ertan Tanırgan’ın çıkış noktaları Bayrak yönetimi oldu.

Yıldırım’da belediye başkan adayı olan Mahmut Demiröz ile birlikte, DYP siyasetinin bilinen isimleri Zeki Saygılı ve Yusuf Güler de Bayrak yönetimlerinin isimleriydi.

Geçenlerde…

Torunu Ertuğrul Bayrak ile ziyaretimize geldi. Bugüne kadar onlarca siyasetçinin gelişmesine önemli katkı koyan Bayrak, şimdi torunlarını geleceğe hazırlıyor.

Stadyum için Gümçed tavırlı

Geçen dönem Büyükşehir Belediyesi yönetikmi Atatürk Stadı’nın Buttim’de yapılmasına karşılık yerinin alışveriş merkezi ve otel olmasını öngörmüştü.

Buna en sert karşı koyanlardan biri, kısa adı Gümçed olan Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği olmuştu.

Hatta…

Gümçed’in başvurusuyla Koruma Kurulu stat binasını SİT olarak tescil etmişti.

Timsah Arena’nın ilk görsellerini yayınlarken, zemin sorunları nedeniyle ortaya çıkan sürpriz maliyetlere dikkat çekerek, projenin aynen Veledrom’da uygulanmasını tartışmaya açtık.

Gümçed Genel Başkanı Adnan Önürmen kararlı bir tavırla “Hepimiz yeni bir oyunun içine çekilmek isteniyoruz” derken şu uyarıyı yapıyor:

“Unutmayalım ki, yeni stadyum 7/24 yaşayan mekan olacak. Bu da, 10 trilyonluk ek maliyetin en fazla 5 yılda amorti edilmesi demek. Burada kendi parasını çıkarabilirken, Veledrom’a yol yapılması bile yeni maliyet.”

Zemin etüdleri bitmişken İnşaat Müheandisleri Odası’nın görüş açıklamasına anlam veremediğini kaydeden Önürmen, stadyumun yerinde yıkılarak yapılmasını destekliyor.

Ardından da şöyle sesleniyor:

“Taraftarlarımızın Heykel, Setbaşı, Altıparmak, Demiryolu, Soğanlı, Karaman, Zafer, Hürriyet, İstiklal, Mesken’den hep birlikte yürüyerek maç keyfini yaşadığı, kentlilik kültürü açısından da gözbebeğimiz Atatürk Stadı’nın Bursa’ya katkıları anlatmakla bitmez.”Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Olay Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. 21-9-2009

About leothemaster

5 Ekim 1969 yılı Ankara doğumluyum. İlköğretim, lise ve üniversiteyi de Ankara’da okudum. 1995 yılında ise ODTÜ Fizik bölümünden mezun oldum. 1990′lı yıllarda başlayan bilişim hayatım, 2004 yılında biraz kabuk değiştirdi. Levent, Leo oldu ve LeoTheMaster olarak tanındım. İçimdeki yazma isteğini sanal ortama aktarmak için ilk blog sayfamı açtım. Bu başlangıçla birlikte Türkiye’deki ilk blog yazarlarından birisiyim. Uzun yıllardır blog yazıyorum ve pek çok blog sayfam var. Ayrıca köşe yazıları, İngilizce ve Türkçe teknolojik sunu / makalelerim var.
Bu yazı Olay\'da yayınlanan yazılarım içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yorum bırakın