Glasgow’da skandal… Star TV canlı yayınlanıyormuş gibi röportaj yapıp Bursaspor’u ve UEFA’yı kandırmış

Gördüğümüz kadarıyla… Bursaspor taraftarının, Şampiyonlar Ligi maçlarının yayıncı kuruluşu olan Star Televizyonu’na tepkisi ve kırgınlığı bitmiyor.
Haksız da değiller…
Yıllardır Şampiyonlar Ligi’ne katılan Türk takımlarının maçlarından saatler önce yayına girip yorum ve röportaj programları yayınlayan Star TV, bu yıl Bursaspor’a aynı ilgiyi göstermiyor. Maçla beraber televizyon yayını da başladığı için büyük bir heyecanla ekranın karşısına geçenler tam bir hayal kırıklığı yaşıyor.
Örneğin…
Bursa’da Valancia ile oynanan ilk Şampiyonlar Ligi maçı öncesinde Atatürk Stadyumu’nun atmosferi bile doğru dürüst ekrana yansıtılmadı. İskoçya’nın Glosgow Rangers takımıyla deplasmanda oynanan ikinci Şampiyonlar Ligi maçından sonra ise büyük bir hayal kırıklığı yaşandı.
Çünkü…
Maçın bitiminde herkes Bursaspor Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam ve futbolcularla yapılacak röportajları beklerken Star TV reklamlara geçti. 8-10 dakika süren reklam yayınının ardından da Glasgow’a dönmek yerine Passaparola adlı eğlenceli yarışma programı yayına girdi.
Doğal olarak…
Bu durum gecenin yarısı olsa bile Bursalılar’ın ve Bursaspor taraftarının tepkisine neden oldu. Star TV telefonlarını arayıp tepkilerini dile getirenlere “Yarışmadan sonra röportajları yayınlayacağız” cevabı verilse bile, röportaj yayını gerçekleşmedi.
Biz de…
Tepkileri, maçın oynandığı gecenin ilerleyen saatlerinde “Star TV’ye büyük tepki var… Glasgow Rangers-Bursaspor maçı bitiminde röportajları kesti, yarışma yayınladı” başlığıyla bu sayfalara taşıdık.
Hatta…
Bursaspor’un kendi sahasında Manchester United ile oynayacağı maçtan sonra futbolcuların protesto olarak Star TV’ye röportaj vermemeleri isteğine bile yazıda yer verdik.
O yazının son bölümünde ise şunları dile getirdik:
Tepkilere katılmamak elde değil…
Bursaspor oynadığı iki Şampiyonlar Ligi maçını da kaybetmiş olabilir ama bu sonuçlar Star TV’yi ilgilendirmiyor. Yayıncı kuruluşun kendi işini doğru yapması gerekiyor.
İşin bir boyutu daha var…
Maç sonu yayıncı kuruluşun istediği antrenör ve futbolcunun UEFA kuralları gereği röportaja çıkma zorunluluğu var. Aynı UEFA’nın taraftarları ekran başında bekletip aldatan yayıncı kuruluş için de yaptırımı olmalı.
Bu da Bursaspor Kulübü yönetiminin takibinde olması gereken bir konu.

••••••••••
Bütün bunların yanında…
Bursaspor’un Şampiyonlar Ligi’nde Glagow Rangers ile oynayacağı maçı izlemek üzere İskoçya’ya giden dostlardan, maç sonu ile ilgili çok çarpıcı şeyler dinledik.
Daha doğrusu…
Bursa’da Star TV’ye tepkilerin yükseldiği sıralarda, Glasgow’da yapılan garip bir işi öğrendik.
Meğer…
Star TV yayıncı kuruluş olarak, Bursaspor Basın Sorumlusu Mehmet Gerçeksi’den maç sonu röportajları için futbolcular Sercan Yıldırım ve Volkan Şen ile Teknik Direktör Ertuğrul Sağlam’ı istemiş.
UEFA kuralları gereği, Gerçeksi de iki futbolcu ile Ertuğrul Hoca’yı canlı röportaj yayınlarının yapıldığı yere getirmiş.
Fakat…
Televizyondan maçı anlatan Cem Yılmaz, röportajlar için soyunma aşağıya inmemiş.
Bu durum bekleyenlerde “Herhalde yayın sürüyor” algısına yol açmış.
Ancak…
Bekleme süresi yarım saati bulunca bu kez UEFA Sorumlusu müdahale edip röportajı yapacakların nerede olduklarını sormuş. Kimse bilememiş.
Neden sonra sunucu Cem Yılmaz bu alana hızlı bir şekilde gelip, Sercan ve Volkan’ın yanı sıra Ertuğrul Hoca ile röportajlara başlamış.
Orada bulunanlar, “Sanki canlı yayınlanıyormuş gibi röportajlar yapıldı. Biz Bursa’ya gelince o röportajların hiç yayınlanmadığını öğrendik ve çok şaşırdık” diyorlar.
Doğrusu…
İnsan ne söyleyeceğini bilemiyor. Çünkü bunun adına yayın skandalı denir.
Bursasporlu iki futbolcu ve teknik direktörü Glasgow’da soyunma odalarının bulunduğu koridorda yarım saat bekletip sonra da sanki canlı yayınlanıyormuş gibi röportaj yapan Star TV resmen Bursaspor’u kandırmış.
Bu işleri bilenler, kandırmanın nedeni için şu tahmini yaptılar:
“Şampiyonlar Ligi maçlarının yayınıyla ilgili UEFA’nın çok sıkı kuralları var ve bunlardan asla ödün vermiyorlar. Bursaspor Basın Sorumlusu Mehmet Gerçeksi yayıncı kuruluşun yaptığı talebi yerine getirmiş ve istenen futbolcuları röportaj alanında hazır bulundurmuş. Yayıncı kuruluşun nasıl kimlerle röportaj yapacağını isteme hakkı varsa, o röportajın da yapılması gerekiyor. Yapılmaması halinde bunun faturası ağır olacağı için Star TV alel acele yayınlanıyormuş gibi bir röportaj yapmış.”
Yani…
Anlaşılan o ki, Star TV yalnızca Bursaspor’u değil, UEFA’yı da kandırmış.
Bunun da faturasının ağır olacağı söyleniyor.
Gerçi…
Bursaspor Kulübü böyle bir kandırılma başvurusunu UEFA’ya yapar mı yapmaz mı bilinmez ama işin ucunda yayın sözleşmesinin iptali bile var.
••••••••••
Aslında…
Şu Şampiyonlar Ligi maçlarının Türkiye’deki yayınlarını yeniden düzenlemekte galiba yarar var.
Yıllardır bu maçları Star TV yayınlıyor. Geçmişte çok başarılı yayınlar yaptığı da bir gerçek.
Gelin görün ki…
Geçen yıldan bu yana garip bir yayın anlayışı var. Eskiden haftada iki gün, salı ve çarşamba günleri Şampiyonlar Ligi maçları ve geniş özetleri yayınlanırken, şimdi bazı haftalar hiç yayın yapılmıyor. Maçlar da şifreli olan dijital platform D Smart kanallarından yayınlanıyor.
Bildiğimiz kadarıyla Şampiyonlar Ligi maçlarının açık kanalda yayınlanması zorunluluğu var. Ama genel kanal olan Star TV başka kanallarla rekabet ettiği programları yayınlamak için futbol maçlarını ikinci plana attı.
Öyleyse…
Bunu sürdürmesinin bir anlamı da yok. Şampiyonlar Ligi maçlarını hem de hakkını vererek seve seve yayınlayacak pek çok kanal olacağını sanıyoruz.
UEFA’nın bu konuda bile bir karar alması gerekebilir.

About leothemaster

5 Ekim 1969 yılı Ankara doğumluyum. İlköğretim, lise ve üniversiteyi de Ankara’da okudum. 1995 yılında ise ODTÜ Fizik bölümünden mezun oldum. 1990′lı yıllarda başlayan bilişim hayatım, 2004 yılında biraz kabuk değiştirdi. Levent, Leo oldu ve LeoTheMaster olarak tanındım. İçimdeki yazma isteğini sanal ortama aktarmak için ilk blog sayfamı açtım. Bu başlangıçla birlikte Türkiye’deki ilk blog yazarlarından birisiyim. Uzun yıllardır blog yazıyorum ve pek çok blog sayfam var. Ayrıca köşe yazıları, İngilizce ve Türkçe teknolojik sunu / makalelerim var.
Bu yazı Genel içinde yayınlandı ve , , , , , , , , , , , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.