Referandumda “evet” çıkarsa neler değişebilir, “hayır” çıkarsa neler yaşanabilir?

Artık son haftadayız… Referandum için hafta sonunda sandık başına gideceğiz ve yapılan anayasa değişikliğini onaylayıp onaylamadığımızı vereceğimiz oylarla belli edeceğiz.
O nedenle…
Siyasi partiler son pazar günü olarak dün çalışmalarını biraz daha yoğunlaştırdılar.
Bu kapsamda…
Referandumdan evet oyu çıkmasını isteyen Adalet ve Kalkınma Partisi’nin propaganda çalışmalarındaki lokomotifi olarak Devlet Bakanı Faruk Çelik yükü omuzlamış durumda.
Çünkü…
Herkes onu görmek, onu dinlemek istiyor.
O da…
Zaman zaman yorgunluktan sarsılmasına karşın gece-gündüz her yere gidiyor, herkesle konuşuyor, herkesi dinliyor, konuştuklarını ikna etmek için uğraş veriyor.
Bunları yaparken de…
Günde 8-10 yerde topluluklara karşı konuşmalar yapıyor.
Fakat…
AK Parti’nin asıl gövde gösterisi yarın olacak.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kampanya kapsamındaki son büyük mitingini yarın Şehreküstü’de yapacak. Bu mitinge AK Parti Bursa İl Teşkilatı büyük önem veriyor. Katılımın yüksek olması için de yoğun bir çaba harcanıyor.
Akşam da…
Yani mitingden sonra Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde Başbakan Erdoğan ile parti teşkilatları ve sivil toplum örgütleriyle kanaat önderlerinin buluşacağı büyük bir iftar var.
Gerçi…
Bu sayfalarda 15 gün kadar önce, Başbakan Erdoğan’ın tüm Bursa mitinglerini yağmurlu havalarda yaptığını anımsattık.
Bununla birlikte…
O yazıyı havanın en sıcak olduğu günlerde kaleme aldığımız için “Eğer miting günü hava yine çok sıcak olursa AK Parti, mitinge katılanları su buharıyla serinletecek” şeklinde bir hazırlığı aktardık.
Ne var ki…
Meteoroloji tahminlerine bakılırsa, mitinge katılanların serinletilmesine gerek olmayacağa benziyor. Hatta hava tahminleri, Erdoğan’ın bir kez daha yağmurlu havada miting yapacağını bile gösteriyor.
Diğer yandan…
Referandumda hayır oyu çıkması için çalışan Cumhuriyet Halk Partisi ise dünkü son pazar günü sahaya Tunceli Milletvekili Kamer Genç’i sürdü.
CHP dün Genç için üç ayrı mahallede nokta miting düzenledi ve buralarda vatandaşla buluşmasını sağladı.
Herkes…
Kamer Genç yıllardır Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin en renkli milletvekili olarak tanınıyor. Dünkü Bursa programını “CHP’nin Kamer Genç’in renkli kişiliğinden yararlanmak istemesi” olarak görenler de vardı, yapılan programların daha farklı grupların etkilenmesine yönelik olduğunu düşünenler de oldu.
Ama…
Şu da bir gerçek ki, Kamer Genç siyasetçi kişiliği yanında Bursa’ya yabancı değil.
Çünkü…
Uludağ Yolu’nda et lokantaları, kent içinde de gayrimenkulleri var.
Tüm bunlar…
Referandumda partilerin arzu ettikleri sonucu elde edebilmek için yaptıkları siyaseten saha çalışması kapsamında. Siyasiler cumartesi gününe kadar da çalışmalarını sürdürecekler.
Peki…
Pazar günü sandıklar açılıp da sonuçlar belli olduğunda ne olacak?
Sandıktan evet çıkarsa neler değişebilecek, hayır çıkarsa sonrasında neler yaşanabilecek?
Referandum sonrasına yönelik bizim tahminlerimiz ya da deneyimlerimizden edindiğimiz öngörülerimize göre şu senaryolar ortaya çıkabilir:
Gerçi…
Başbakan Erdoğan dün İstanbul mitingindeki konuşmasında sandıktan çıkacak oyun siyaseti değiştirecek özelliği olmayacağını özellikle söyledi ama izlenimler pek öyle olmayacağını gösteriyor.
O bakımdan…
İktidardaki AK Parti’nin evet oyu için çalışması göz önüne alınırsa, pazar günü sandıktan hayır oyu çıkması halinde, önümüzdeki süreçte iktidar partisini siyaseten çok sıkıntılı günlerin bekleyeceğini söylemek için kahin olmaya gerek yok.
Hatta…
İktidar partilerinin referandumu kaybettiklerinde bir sonraki seçimi de kaybettiklerini geçmişte yaşadık.
Örneğin…
Dönemin iktidar partisi Anap siyasi yasakların oylandığı 1988’deki referandumu kaybedince, hemen arkasından gelen 1989 yerel seçimiyle 1991 genel seçimini de kaybetti.
Yani…
Sandıktan hayır çıkması halinde, böyle bir sonucun 2011’deki genel seçime mutlaka yansıyacağını öngörmek gerekiyor.
Böyle bir gelişme de CHP’nin önünü açacağı gibi, Kılıçdaroğlu’nun liderliğini pekiştirir ve daha da güçlenmesini sağlar.
Eğer…
Sandıktan evet oyu çıkarsa, yine Başbakan Erdoğan’ın dünkü İstanbul mitinginde “sonucu siyaseten sahiplenmeyeceğini” söylemesine karşın, iktidar partisi olarak AK Parti hem rahatlar, hem de önümüzdeki seçimlere daha rahat girer.
Buna karşılık…
Referandumda hayır oyu için çalışan anamuhalefet Cumhuriyet Halk Partisi, sandıktan evet çıkması halinde kendi içinde çok ciddi bir çalkalanma yaşar.
Öyle ki…
Ankara’da şimdiden konuşulan bazı senaryolar var.
Bu senaryolarda, sandıktan evet çıkması halinde CHP’nin yeni bir kurultaya gidip bugünkü parti yapısını oluşturan Önder Sav’ın tasfiye edilmesi, Deniz Baykal’ın da buna destek vermesi olasılığı üzerinde beklentiler oluşmuş durumda.
Doğrusu…
Referandum sonucuna göre Kemal Kılıçdaroğlu ile Deniz Baykal’ın “Önder Sav’ın tasfiyesinde” anlaşabilmeleri olasılığı bile CHP kulislerini şimdiden ilginç hale getiriyor.

About leothemaster

5 Ekim 1969 yılı Ankara doğumluyum. İlköğretim, lise ve üniversiteyi de Ankara’da okudum. 1995 yılında ise ODTÜ Fizik bölümünden mezun oldum. 1990′lı yıllarda başlayan bilişim hayatım, 2004 yılında biraz kabuk değiştirdi. Levent, Leo oldu ve LeoTheMaster olarak tanındım. İçimdeki yazma isteğini sanal ortama aktarmak için ilk blog sayfamı açtım. Bu başlangıçla birlikte Türkiye’deki ilk blog yazarlarından birisiyim. Uzun yıllardır blog yazıyorum ve pek çok blog sayfam var. Ayrıca köşe yazıları, İngilizce ve Türkçe teknolojik sunu / makalelerim var.
Bu yazı Genel içinde yayınlandı ve , , , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.